Blog
- Szczegóły
Przedślubne przygotowania potrafią skutecznie zmęczyć przyszłych nowożeńców. Problemem staje się nie tylko wybór miejsca na wesele, zaproszenie gości, ustalenie układu stołów weselnych, ale także wybór serwowanych przez całe przyjęcie potraw. Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze menu?
- Szczegóły
Polacy są bardzo przywiązani do swojej kuchni. Większość nie przepada za eksperymentami. Na polską kuchnię duży wpływ miały zawirowania historyczne, z którymi wiązało się mieszanie kultur i ludności. Kuchnia polska przez Polaków traktowana jest jako element tożsamości narodowej. Z tego powodu często naszymi ulubionymi potrawami są właśnie dania kuchni polskiej.
- Szczegóły
Kuchnia staropolska to dania, które kojarzą się z obiadami gotowanymi przez mamę i babcię. To smaki dzieciństwa. To również potrawy, które według Polaków powstały w Polsce i jedynym miejscem, w którym można je skosztować, jest właśnie Polska. Nie zawsze jest to jednak prawda. Wiele takich dań ma bardziej skomplikowaną historię powstania, niż można się spodziewać.
- Szczegóły
Organizując wesele, komunię, konferencję czy bankiet konieczne jest zapewnienie jedzenia dla gości. Każdy gospodarz chce, aby zaproszone osoby czuły się na imprezie doskonale. Z tego powodu ważne jest, aby dostosować menu tak, aby każdy mógł znaleźć w nim coś dla siebie. Bardzo nieprzyjemny jest moment, w którym stół ugina się od różnych potraw, a mimo to nie możemy znaleźć niczego, co możemy zjeść. Przemyślenie menu sprawi, że nie dojdzie do takich sytuacji.
- Szczegóły
Obiady z dowozem są świetnym rozwiązaniem na zorganizowanie przyjęcia. W ten sposób można urządzić posiłki na imprezach takich jak: komunie, wieczory kawalerskie i panieńskie, konferencje czy imprezy firmowe. Catering pozwala oszczędzić mnóstwo czasu. Jest także doskonałym rozwiązaniem w miejscach, w których nie ma możliwości ugotowania posiłków. Wiele osób zastanawia się jednak czy takie dania będą smakować dobrze.
- Szczegóły
Pandemia koronawirusa odbiła się mocno na gospodarce. Ucierpiało przez nią wiele firm, w tym branża gastronomiczna. Zamknięcie lokali w trakcie okresów największej zachorowalności sprawiło, że ludzie zmuszeni byli do zamawiania posiłków do domu. Nie było to w stanie zastąpić obłożenia restauracji, które było obecne przed rozpoczęciem pandemii, ale sprawiło, że część ludzi doceniła catering.
- Szczegóły
Polacy błędnie kojarzą kuchnię staropolską z niezdrowymi, pełnymi tłuszczu potrawami. Jednak prawdziwa kuchnia staropolska to wcale nie mięso wieprzowe, pierogi i bigos, a często zdecydowanie lżejsze potrawy. Czy w związku z tym sprawdzą się one na każdym przyjęciu?
- Szczegóły
Organizacja imprezy firmowej wiąże się z wieloma przygotowaniami. Ważne jest, by miejsce, w którym się odbędzie, było komfortowe. Jednym z ważniejszych elementów na takich eventach jest oczywiście jedzenie. Wybór odpowiednich potraw zależy przede wszystkim od charakteru spotkania czy preferencji gości. W menu powinny się znaleźć dania główne oraz przekąski, do których goście będą mieli dostęp pomiędzy ciepłymi posiłkami. Jakie potrawy warto wybrać na imprezę firmową?