Wybór wyżywienia na imprezę, a preferencje dietetyczne gości
- Szczegóły
Organizując wesele, komunię, konferencję czy bankiet konieczne jest zapewnienie jedzenia dla gości. Każdy gospodarz chce, aby zaproszone osoby czuły się na imprezie doskonale. Z tego powodu ważne jest, aby dostosować menu tak, aby każdy mógł znaleźć w nim coś dla siebie. Bardzo nieprzyjemny jest moment, w którym stół ugina się od różnych potraw, a mimo to nie możemy znaleźć niczego, co możemy zjeść. Przemyślenie menu sprawi, że nie dojdzie do takich sytuacji.
Dieta wegetariańska i wegańska
Diety bezmięsne są coraz bardziej popularne. Wiąże się to z rosnącą świadomością na temat losu zwierząt oraz z szerokim wyborem dań jarskich. Z tego powodu istnieje ogromna szansa, że wśród zaproszonych gości znajdzie się co najmniej jedna osoba, która mięsa nie je. Często zdarza się, że gdy menu nie bierze pod uwagę takich preferencji żywieniowych, wegetarianie mogą skosztować jedynie sałatkę i ziemniaki.
Jeszcze mniejszy wybór dań mają osoby na diecie wegańskiej. W ich przypadku polanie ziemniaków tłuszczem zwierzęcym, czy osłodzenie owoców miodem sprawi, że nie będą mogli ich zjeść.
Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty cateringu w Olsztynie. Proponujemy szeroki wybór dań dostosowanych do różnych potrzeb żywieniowych, a więc również smaczne posiłki bezmięsne.
Posiłki dla osób z alergiami
Poza osobami, które nie jedzą pewnych produktów z wyboru, są również takie, które nie mogą czegoś jeść ze względu na nietolerancje i alergie.
Często osobami mającymi spory problem ze zjedzeniem czegoś na imprezach, są ludzie chorzy na celiakię. W polskiej kuchni ogromna ilość potraw bazuje na ciastach, kruszonkach, panierkach, makaronie i innych dodatkach wykonanych z mąki zawierającej gluten, najczęściej pszennej. To sprawia, że mimo bogatego wyboru dań, osoba mająca silną nietolerancję glutenu nie jest w stanie niczego skosztować.
W przypadku niewielkich imprez warto zorientować się, czy któraś z zaproszonych osób nie ma silnej alergii np. na orzechy, czy grzyby. W takim przypadku z uprzejmości można zrezygnować zupełnie z tego dodatku albo uprzedzić gościa, że w konkretnym daniu jest niebezpieczny składnik.