Na co zwrócić uwagę, wybierając menu na wesele?
- Szczegóły
Przedślubne przygotowania potrafią skutecznie zmęczyć przyszłych nowożeńców. Problemem staje się nie tylko wybór miejsca na wesele, zaproszenie gości, ustalenie układu stołów weselnych, ale także wybór serwowanych przez całe przyjęcie potraw. Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze menu?
Menu gotowe czy indywidualne?
Wiele restauracji czy firm, oferujących pełną obsługę przyjęć weselnych, posiada już gotowe szablony i wzory przykładowych menu weselnych, najczęściej przedstawianych w różnych opcjach budżetowych. Para Młoda ma wtedy możliwość wyboru najbardziej pasującego jadłospisu pod względem zarówno możliwości finansowych, jak i różnorodności potraw.
Jeżeli z kolei przyszłym nowożeńcom zależy na własnej kompozycji menu, stworzonej z uwzględnieniem upodobań kulinarnych gości (np. alergie, potrawy z kraju pochodzenia gości), warto poszukać restauracji lub cateringu, które będą miały możliwość stworzenia konkretnych dań.
Tradycja czy nowoczesność?
Dla wielu gości wesele nie może obyć się bez potraw tradycyjnej kuchni polskiej, takich jak rosół, schabowy, bigos czy krokiety. Oczywiście tradycyjna kuchnia jest najczęściej zalecana, ponieważ jest bezpieczną opcją. Nie oznacza to jednak, że nie można zaskoczyć gości i zaproponować bardziej nowoczesnych dań, np. sushi, owoce morza, dania kuchni bliskowschodniej, które mogą zostać ustawione w formie szwedzkiego stołu, z którego goście mogą dowolnie korzystać.
Pamiętanie o najmłodszych
Jeśli na weselu będą dzieci i młodzież, koniecznie należy zadbać także o ich apetyt i zapewnić im odpowiednie dania. Warto w takim przypadku dopytać rodziców dzieci o ich preferencje żywieniowe czy ewentualne ograniczenia. Potrawy dla młodych gości raczej powinny być kolorowe, ciekawie podane i nie sprawiać trudności w ich samodzielnym spożywaniu