Najbardziej reprezentatywne dania kuchni regionalnej Olsztyna
- Szczegóły
W dzisiejszych czasach każdy z nas może spróbować potraw z całego świata i to bez wychodzenia z domu. Ciekawe jest jednak to, że mimo szerokich możliwości lubimy wracać do tradycyjnych, regionalnych smaków, które nie mają sobie równych. A jest w czym wybierać! Każdy region słynie z innych dań złożonych ze świeżych i lokalnych składników. Na szczególną uwagę zasługuje kuchnia Warmii i Mazur, a w szczególności dania serwowane w Olsztynie. Czym się wyróżniają? Dlaczego są tak cenione? I jakich propozycji warto spróbować?
Kuchnia regionalna Olsztyna - charakterystyka
Czym wyróżniają się dania regionalne proponowane w Olsztynie i jego okolicach? Na początek warto podkreślić, że są one zaliczane do kuchni warmińskiej, która łączy w sobie wszystko, co najlepsze ze staropolskich pozostałości. Stanowi doskonałą harmonię między nowoczesnością, a naleciałościami mazurskimi, kurpiowskimi, a nawet wpływami zagranicznymi - z Niemiec, Rosji, Ukrainy i Kresów Wschodnich.
Kuchnia olsztyńska wyróżnia się całą gamą smaków, a jednocześnie jest naturalna, bogata i sycąca. Obfituje w potrawy z mięsa, kapusty, ziemniaków oraz dania mączne, takie jak pierogi i kluski. Jednak na tym nie koniec. Ponieważ Warmia i Mazury słyną z jezior, a co za tym idzie z bogactwa ryb, na stole pojawiają się także różne ich gatunki. Do najpopularniejszych należą: szczupak, sandacz, węgorz, sieja, troć i okoń. Tereny te są także bogate w dary lasu, czyli ryby, grzyby i różnego rodzaju owoce jagodowe. Wszystko to sprawia, że każdy tutejszy specjał posiada swój niepowtarzalny smak i aromat.
Reprezentatywne potrawy
Dania regionalne Olsztyna, których warto spróbować to cała gama propozycji. Na uwagę zasługują przede wszystkim plince z pomoćką, czyli chrupiące placki ziemniaczane z masą przygotowaną z twarogu i ze śmietany. Co ciekawe, taka kompozycja jest oferowana także w innych częściach Polski, jednak jak twierdzi wielu turystów, jedynie w Olsztynie ma tak ciekawy smak. Do kulinarnej klasyki zalicza się też białą kiełbasę w piwie oraz inne potrawy kojarzone z karczmami, takie jak gulasz po mazursku, zapiekanka ze szczupaka i grzyby w śmietanie. Dla osób ciekawych nowych smaków polecamy również potrawy z raków, które można znaleźć w okolicznych rzekach i jeziorach.
Kuchnia regionalna - nasza oferta
Jeśli chcesz skosztować pysznych, regionalnych potraw, które bazują na lokalnych składnikach i są przygotowywane "na świeżo", sprawdź naszą ofertę. Tworzone przez nas dania to ciekawe kompozycje smakowe, które pozostaną w Twojej pamięci na długo i sprawią, że jeszcze nie raz odwiedzisz Warmię i Mazury.
Co możesz u nas znaleźć? Przede wszystkim są to pyszne przystawki, takie jak śledzie z cebulką serwowane ze świeżym pieczywem i kwaśnym ogórkiem, czy doskonały tatar wołowy serwowany z posiekaną cebulką, ogórkami kiszonymi i konserwowymi oraz marynowanymi grzybkami i pieczywem. Brzmi pysznie!
Olsztyn słynie także z regionalnych zup. W naszej restauracji znajdziesz m.in. oryginalną zupę rybną przyrządzoną na bazie bulionu rybnego, ryb słodkowodnych, podsmażanej na maśle cebulki i śmietany ze świeżym koprem. Dużą popularnością cieszy się także Czernina po Warmińsku, czyli aromatyczna propozycja podawana z szarymi kluchami lub ziemniakami gotowanym.
Odwiedzający nas goście chwalą również propozycje dostępne w ramach oferty "Pięć sposobów na fest golonkę", w której możemy znaleźć potrawy, takie jak:
- golonka w piwie, gdzie chmielowa goryczka z warzywami wspaniale podkreśla smak mięsa,
- golonka pieczona, która jest niezwykle aromatyczna i uwodząca smakiem,
- golonka po Warmińsku, czyli tradycyjna potrawa podawana z kapustą i kaszą,
- golonka w sosie chrzanowym, która jest doskonała dla miłośników nieco ostrzejszych smaków,
- golonka gotowana, czyli rozpływająca się w ustach propozycja dla osób spragnionych delikatności.
Nasza oferta zawiera także dania główne, wśród których na szczególną uwagę zasługuje makaron z boczniakami podawany z dodatkiem sosu śmietankowego, boczniaka, cebuli oraz parmezan. Doskonałym smakiem wyróżniają się także grillowane polędwiczki wieprzowe w sosie porzeczkowym podawane z ziemniakami i surówką z buraka. Wśród ryb polecamy szczególnie mocno smażonego halibuta serwowanego z frytkami i bukietem surówek, a także filet z sandacza w sosie śmietanowo-pieczarkowym z ziemniakami z koprem i z warzywami na gorąco.